|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPS / PSV
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPS
/
PSV
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Psychologie výživy
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
-
|
Forma zakončení
|
-
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je umožnit studentovi orientovat se na úrovni pochopení a hodnotícího posouzení v nejdůležitějších vztazích mezi psychikou a výživou. Součástí předmětu je nastínit spojitosti psychologického a biomedicínckého hlediska výživy, seznámit studenty s vlivem psychického vývoje na utváření stravovacích zvyklostí jedince. V předmětu se nahlíží na některé sociální aspekty výživy, na psychogenní poruchy příjmu potravy a potravního chování.
|
Požadavky na studenta
|
Zapamatuje si klíčové pojmy, pochopí zákonitosti mezi psychikou a výživou, aplikuje poznatky z psychologie výživy do oblasti svého osobního a profesního života. Souhrnný test.
|
Obsah
|
1. Úvod do předmětu, metodologie experimentálního chování v nutričních vědách.
2. Regulace příjmu potravy.
3. Ekologický přístup k potravnímu chování.
4. Vliv základních živin na psychiku, chování a prožívání.
5. Vliv vitamínů a minerálních látek na psychiku a chování.
6. Vliv některých doplňků diet na chování.
7. Výživa v průběhu ontogeneze. Upevňování a změny nutričních zvyklostech.
8. Psychogenní poruchy příjmu potravy a potravního chování.
9. Vlivy proteinové a proteinenergetickécké podvýživy (mainutrice) na činnost CNS a chování.
10. Principy vyvážené stravy na základě filozoficko-spiritualistických směrů. Výživa jako prevence poti stresu.
11. Sociální aspekty jídla. Základy správného stolování.
12. Pozitivní rozvoj osobnosti v oblasti potravinového chování. Program výživy podporující aktivitu mozku.
13. Shrnutí, evaluace výuky.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Fraňková, Slávka; Dvořáková-Janů, Věra. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
-
Základní:
Fraňková, Slávka. Výživa a psychické zdraví. Vyd. 1. Praha : ISV, 1996. ISBN 80-85866-13-7.
-
Základní:
Fraňková, Slávka; Odehnal, Jiří; Pařízková, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Vyd. 1. Praha : HZ Editio, 2000. ISBN 80-86009-32-7.
-
Doporučená:
KRCH, F. D. Bulimie. Jak bojovat s přejídáním. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2130-9.
-
Doporučená:
NAVRÁTIL, M., ČEŠKOVÁ, E., SOBOTKA, L. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf, 2000. ISBN 80-85912-33-3.
-
Doporučená:
PAPEŽOVÁ, H. (ed.). Spektrum poruch příjmu potravy. Praha: Grada, 2010. ISBN 80-85912-33-3.
-
Doporučená:
ŠTANZEL, T., REMEŠOVÁ, Š. Strava a vědomí. Praha: Dharmagaia, 2010. ISBN 978-80-7436-010-7.
-
Doporučená:
Piťha, Jan; Poledne, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
30
|
Kontaktní výuka
|
26
|
Celkem
|
56
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
Vymezuje základní pojmy z oblasti výživy a nauky o poživatinách.
|
Popisuje principy racionální výživy.
|
Definuje základní živiny: sacharidy, bílkoviny, lipidy, vitamíny, minerální látky.
|
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
Znázorňuje a sestavuje pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů.
|
Posuzuje vhodnost jednotlivých potravin z pohledu principu racionální výživy.
|
Konstruktivně zhodnocuje vhodnost alternativních směrů ve výživě z pohledu principů racionální výživy.
|
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
bc. studium: uplatňuje při řešení problémů vhodné metody a dříve získané vědomosti a dovednosti, kromě analytického a kritického myšlení využívá i myšlení tvořivé s použitím představivosti a intuice, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Definuje psychologii výživy jako speciální disciplínu psychologie. |
Vysvětluje vztah mezi psychikou a výživou. |
Charakterizuje jednotlivé determinanty výživových zvyklostí. |
Vysvětluje význam motivačního chování, apetenčního chování a konzumatorního chování v potravinovém cyklu. |
Popísuje vliv barev na potravinové chování. |
Charakterizuje senzorické proecesy (vůni a chuť) a emeoce jako psychické faktory vyvolávající chuť a apetenčního chování. |
Objasňuje příčiny poruch výživy založených na psychosociálních aspektech. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Volí adekvátní metody ve výzkumných šetřeních potravinového chování. |
Posuzuje vliv jednotlivých potravin na psychiku člověka. |
Navrhuje jídelníček pro optimální zatížení psychiky. |
Rozpoznává nevhodné stravovací chování založené na psychosociálních aspektech. |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
|
|
|
|