|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPS / DIVŽ
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPS
/
DIVŽ
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Didaktika výživy
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
1
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ne
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ne
|
Vyučovací jazyk
|
-
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět je zaměřený na rozvoj odborných kompetencí z oblasti edukačních strategií výživy v podmínkách školního vzdělávání. Student si na úrovni zapamatování, porozumění a aplikace osvojí klíčové pojmy z problematiky, která se vztahuje k didaktickým koncepcím podporující vhodné stravovací návyky základního a středního vzdělávání. Součástí předmětu je tvorba edukačních programů.
|
Požadavky na studenta
|
> Orientace v odborné literatuře
> Aktivní účast na výuce
> Vypracování seminárního úkolu
> Dosažení dostatečného počtu bodu v didaktickém testu
|
Obsah
|
1.Motivace žáka k racionální výživě
2.Osobnostní predispozice učitele pro didaktiku výživy
3.Edukační proces ve výchově vzdělávání k racionální výživě
4.Rozdělení edukačních strategií ve výchově a vzdělávání k racionální výživě
5.Výkladové strategie v didaktice výživy
6.Demonstrační strategie v didaktice výživy
7.Komplexní metody ve výživě člověka
8.Implementace zákonů učení v didaktice výživy
9.Využití odborných časopisů a odborných publikací v didaktice výživy
10.Využití filmů v didaktice výživy
11.Osobnostní a sociální rozvoj v didaktice výživy
12.Evaluace výuky, shrnutí.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Fraňková, Slávka, 1931-. Jídlo v životě dítěte a adolescenta : teorie, výzkum, praxe / Slávka Fraňková, Jan Pařízková, Eva Malichová. Praha : Karolinum, 2013, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.
-
Základní:
Mužík, Vladislav, 1952-. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole : příručka pro učitele / Vladislav Mužík (ed.). Brno : Paido, 2007, 2007. ISBN 978-80-7315-156-0.
-
Základní:
Komárek, Lumír, 1938-. Zrcadlo výživy : metodická příručka : teoretická a didaktická část pro základní a střední školy / [autoři Komárek Lumír . et al.]. Liberec : Venkovský prostor, 2010, 2010. ISBN 978-80-903897-4-8.
-
Doporučená:
Fialová, Jana, 1972-. Stravovací návyky dětí a školní prostředí : implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice / Jana Fialová. Brno : Barrister & Principal, 2012, 2012. ISBN 978-80-87474-55-6.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
40
|
Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
|
30
|
Příprava na dílčí test [2-10]
|
20
|
Celkem
|
90
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
Popisuje teroretická východiska z oblasti obecné didaktiky a pedagogické psychologie. |
Definuje základní pojmy z oblasti obecné didaktiky. |
Charakterizuje strukturu pedagogického procesu. |
Vysvětluje zásady racionální výživy. |
Popisuje makronutrienty a mikronutrienty. |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
Implementuje teoretická východiska do koncepce pedagogického procesu. |
Navrhuje koncepci pedagogického procesu na vybrané téma ze studovaného oboru. |
Zhodnocuje navržený pedagogický proces (didaktickou analýzu učiva) podle stanovených kritérií. |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
mgr. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
mgr. studium: dle rámcového zadání a přidělených zdrojů koordinují činnost týmu, nesou odpovědnost za jeho výsledky, |
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Popíše osobností predispozice učitele v didaktice výživy. |
Objasňuje teoretická východiska z oblasti obecné didaktiky a pedagogické psychologie ve vztahu ke koncepci tvorby didaktické analýzy na vybrané téma z výživy. |
Definuje edukační strategie. |
Charakterizuje edukační proces ve výchově a vzdělávání k racionální výživě. |
Vyjmenováva informační zdroje a další didaktické prostředky pro realizaci optimální výuky v oblasti racionální výživy. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Navrhnuje možnosti motivace žáka ve vyučování. |
Posuzuje vhodnost jednotlivých edukačních strategií ve výchově a vzdělávání k racionální výživě. |
Implementuje vyučovací metody do edukačního procesu. |
Využívá v edukačním procesu odborné publikace a časopisy.
|
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i širší veřejnosti vlastní odborné názory, |
mgr. studium: plánují, podporují a řídí s využitím teoretických poznatků oboru získávání dalších odborných znalostí, dovedností a způsobilostí ostatních členů týmu, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Seminární práce, |
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Seminární práce, |
Test, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
Diskuse, |
Cvičení (praktické činnosti), |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Cvičení (praktické činnosti), |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
Cvičení (praktické činnosti), |
Přednáška s aktivizací studentů, |
|
|
|
|