|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPM / OMA
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPM
/
OMA
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Operativní management
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
6
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
Cvičení
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
103 / -
|
0 / -
|
2 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Představit vybrané základní pojmy, metody a postupy používané v operativním řízení podniku. Jedná se v první řadě o oblast podnikových procesů, jejich modelování, následné analýzy a optimalizace. Následuje úvod do problematiky výrobních procesů s čímž je spojena problematika uspořádání pracoviště (veškeré metody jde aplikovat i v oblasti služeb). Dále následují normy a standardy, řízení jakosti. Následuje popis vybraných metod určených k optimalizaci a racionalizaci podnikových procesů.
|
Požadavky na studenta
|
Obsah, organizace a podmínky zápočtu:
Základním požadavkem pro udělení zápočtu je úspěšné absolvování závěrečného testu, který lze absolvovat v termínech stanovených katedrou. Test sestává z otázek a příkladů z problematiky předmětu v rozsahu vymezeném sylabem a základní literaturou. Test je nutné splnit na 75 %. Test lze opakovat pouze jednou, a to v termínu stanoveném katedrou.
Předkládá se i projekt, který je hodnocen tutorem. Projekt se v rámci systému JIT předkládá přesně na devátém cvičení pro prezenční studium. Pokud nebude projekt odevzdán na devátém cvičení, student nemá právo na zápočet. Studenti kombinovaného studia odevzdávají stejný projekt minimálně 14 dní před termínem zápočtu.
Obsah, organizace a podmínky zkoušky:
Ke zkoušce se mohou přihlásit pouze studenti, kteří splnili požadavky k zápočtu. Zkouška je písemná z otázek v rozsahu vymezeném sylabem a základní literaturou. (Hodnocení: 100 - 90 % bodů výborně, 89 - 80 % bodů velmi dobře, 79 - 70 % dobře, 69 % a méně nevyhověl. Termíny zkoušek se zveřejňují na Portálu ZČU, kde se rovněž studenti na zkoušku přihlašují.
|
Obsah
|
Úvod, procesní řízení, operativní řízení, inovace
Typy procesů, modelování procesů
Řízení výkonnosti procesů
Výrobní procesy a jejich specifika
Kalkulace ve výrobním procesu
Kalkulace nákladů metodou ABC/ABM, přidaná hodnota
Řízení kvality, normy a nástroje
Statistické metody v řízení kvality
Plánování kvality ve fázi přípravy výroby nových produktů. Efektivnost řízení kvality
Řízení podnikových procesů - základní metody
Řízení podnikových procesů - pokročilé metody
Controlling výroby. SW podpora procesů
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
Doc. Ing. Martin Januška, Ph.D. (100%),
-
Přednášející:
Ing. Adam Faifr, Ph.D. (100%),
Doc. Ing. Martin Januška, Ph.D. (100%),
-
Cvičící:
Ing. Adam Faifr, Ph.D. (100%),
Doc. Ing. Martin Januška, Ph.D. (100%),
|
Literatura
|
-
Základní:
Januška, Martin. Úvod do operativního řízení podniku. Plzeň : Západočeská univerzita v Plzni, 2018. ISBN 978-80-261-0800-9.
-
Doporučená:
Šenk, Zdeněk. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci : prakticky a přehledně podle normy ČSN OHSAS 18001:2008. 1. vyd. Olomouc : ANAG, 2009. ISBN 978-80-7263-551-1.
-
Doporučená:
ČSN EN ISO 17021:2007 Posuzování shody. Praha, 2007.
-
Doporučená:
ČSN EN ISO 19011:2003 Směrnice pro auditování systému managementu jakosti.. Praha, 2003.
-
Doporučená:
ČSN ISO 2859-1 Statistické přejímky.
-
Doporučená:
ČSN ISO 8258 Shewhartovy regulační diagramy. 2000.
-
Doporučená:
ČSN ISO 9001/2009, 14001/2005, 17021/2007, 18001/2008, 19011/2003.
-
Doporučená:
FMEA - analýza možných vad a jejich důsledků.. 1995.
-
Doporučená:
Krčma, Miroslav; Kubínová, Zuzana; Suchánek, Zdeněk,; Šantora, Zdeněk. Komentované vydání normy ČSN EN ISO 14001:2016 : Systémy environmentálního managementu jakosti - Požadavky s návodem na použití. 2016. ISBN 978-80-02-02643-3.
-
Doporučená:
Nenadál, Jaroslav. Moderní systémy řízení jakosti : quality management. Praha : Management Press, 2007. ISBN 978-80-7261-071-6.
-
Doporučená:
Jones, Peter; Robinson, Peter. Operations management. First edition. 2012. ISBN 978-0-19-959358-3.
-
Doporučená:
Eckerson, Wayne W. Performance dashboards : measuring, monitoring, and managing your business. 2nd ed. Hoboken : John Wiley & Sons, 2011. ISBN 978-0-470-58983-0.
-
Doporučená:
Tomek, Gustav; Vávrová, Věra. Řízení výroby a nákupu : plánování, řízení a kontroling : komplexní standardizace : řízení dodavatelského řetězce - Supply Chain Management : praktické příklady : pro manažery a specialisty výroby, nákupu, logistiky a studenty VŠ. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1479-0.
-
Doporučená:
Kavan, Michal. Výrobní a provozní management. 1. vyd. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0199-5.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
43
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
20
|
Vypracování seminární práce v magisterském studijním programu [5-100]
|
40
|
Kontaktní výuka
|
52
|
Celkem
|
155
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
zvládat základní terminologii podnikové ekonomiky a základů managementu. (KPM/PE1, KPM/PE2 and KPM/ZM) |
zvládat využití základních statistických metod |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
vyhledávat samostatně
třídit, analyzovat a kriticky interpretovat data a informace z různých perspektiv a namodelovat podnikové procesy |
řešit tvůrčím způsobem problémy v podniku v interdisciplinárních souvislostech |
aplikovat pokročilejší vědecké postupy a instrumentaria při řešení problému v podnicích případně optimalizacích podnikových procesů |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
mgr. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru., |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
vymezit význam operativního managementu pro moderní podnikání |
užívat postupy, které se používají při operativním řízení organizace |
popsat standardizaci v podnicích a tvorbou norem |
popsat přístup ke kvalitě a práci s kvalitou obecně |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
používat vybrané metody optimalizace případně racionalizace podnikových procesů |
modelovat podnikové procesy de větší hloubky a detailu |
zasadit proces do podnikových souvislostí a vytvořit mapu podnikových procesů |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i širší veřejnosti vlastní odborné názory, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
Test, |
Seminární práce, |
Ústní zkouška, |
Písemná zkouška, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Seminární práce, |
Test, |
Kombinovaná zkouška, |
Písemná zkouška, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
Test, |
Seminární práce, |
Písemná zkouška, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Cvičení (praktické činnosti), |
Analyticko-kritická práce s textem, |
Prezentace práce studentů, |
Exkurze, soustředění, výuka v terénu, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
|
|
|
|