|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPM / AKIM
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPM
/
AKIM
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Znalostní management a inovace v angl.
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Název dlouhý
|
Znalostní management a inovace v angličtině
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
5
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
Cvičení
1
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Angličtina
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
43 / 50
|
13 / 15
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Angličtina
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Poskytnout přehledné teoretické znalosti o metodách, přístupech a nástrojích využívaných při managementu inovací a znalostí. Uvést praktické příklady jejich použití a případové studie. Procvičit využití vybraných SW nástrojů.
|
Požadavky na studenta
|
Zápočet:
Zpracování semestrální práce (10 - 15 stran) v malé skupině (2-3 studenti) a její prezentace při cvičení v závěru semestru (délka prezentace: cca 15 min.)
Téma semestrální práce: vybraná inovace, důraz bude kladen na práci se znalostmi a manažerské aspekty inovačního procesu.
Počet bodů za semestrální práci SG: 0 - 50
Zkouška: test, 10 otázek, odpovědi budou bodovány ve stupnici 0 (nejhorší) až 5 (nejlepší).
Počet bodů za závěrečný test FG= 0- 50.
Celkový počet bodů TG = SG + FG
Stupnice hodnocení:
bodů TG známka ECTS známka ZČU
91 - 100 A 1 1 výborně
81 - 90 B 1.5 2 velmi dobře
71 - 80 C 2
61 - 70 D 2.5 3 dobře
51 - 60 E 3
0 - 50 F, FX 4 4 nevyhověl(a)
|
Obsah
|
Úvod do managementu inovací.
Základní koncepty a modely inovačních procesů. Důležitost inovací.
Inovační podněty. Podnikání a inovace.
Hodnocení inovační výkonnosti a potenciálu.
Business modely. Business plán.
Struktura vývoje nového produktu.
Úvod do znalostního managementu.
Typy znalostí a jejich transformace. Role znalostí v podniku.
Duševní vlastnictví a intelektuální kapitál.
Kreativita (bariéry a metody podpory kreativity)
Týmová práce, řešení konfliktů.
Současné trendy (Průmysl 4.0,..).
Shrnutí, závěrečné hodnocení kurzu.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
Portál, courseware.
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Bessant, J. R. Innovation. 1st American ed. New York : DK Publishing, 2009. ISBN 978-0-7566-5555-6.
-
Základní:
Bessant, J. R.; Tidd, Joseph. Innovation and entrepreneurship. Chichester : John Wiley & Sons, Ltd, 2007. ISBN 978-0-470-03269-5.
-
Základní:
Innovation and Knowledge Management
(Vacek J., Kopecký M.)
-
Základní:
Tidd, Joseph; Bessant, J. R. Managing innovation : integrating technological, market and organizational change. 4th ed. Chichester : John Wiley & Sons, 2009. ISBN 978-0-470-99810-6.
-
Základní:
The Knowledge Organisation
(Sveiby K.E.)
-
Rozšiřující:
Chesbrough, Henry W. Open innovation : the new imperative for creating and profiting from technology. Boston : Harvard Business School Press, 2006. ISBN 1-4221-0283-1.
-
Rozšiřující:
Christensen, Clayton M. The innovator's dilemma : the revolutionary book that will changed the way you do business. New York : HarperCollins, 2003. ISBN 0-06-052199-6.
-
Rozšiřující:
Cooper, Robert G. Winning at new products : accelerating the process from idea to launch. 3rd ed. New York : Basic Books, 2001. ISBN 0-7382-0463-3.
-
Doporučená:
Tucker, Robert B. Driving growth through innovation : how leading firms are transforming their futures. San Francisco : Berrett-Koehler Publishers, 2002. ISBN 1-57675-187-2.
-
Doporučená:
European Guide to Good Practice in Knowledge Management
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
28
|
Kontaktní výuka
|
39
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
20
|
Projekt týmový [20-60 / počet studentů]
|
15
|
Příprava prezentace (referátu v cizím jazyce) [10-15]
|
15
|
E-learning [dáno e-learningovým kurzem]
|
13
|
Celkem
|
130
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
- Zvládat základní disciplíny managementu |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
Vyhledávat zdroje informací a využívat je. |
Zvládat anglický jazyk na potřebné úrovni (min. B2) |
Pracovat v prrosředí PC minimálně na uživatelské úrovni. |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
mgr. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce, |
mgr. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru., |
Přpravenost na práci v týmu |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Aplikovat základní znalosti metod, přístupů a nástrojů využívaných při managementu inovací a znalostí |
Pracovat s podněty k inovacím, vyhodnoocovat příležitosti. |
Používat techniky podpory kreativity |
Znát zásady klasifikace a transformace znalostí |
znát zásady oceňování a ochrany duševního vlastnictví |
Znát modely inovací (disruptivní a otevřené) a příklady jejich aplikací |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Poučit se z případových studií |
Umět zpracovat případovou studii inovace či práce se znalostmi |
Používat metody a nástroje podpory kreativity, inovací a práce se znalostmi. |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
mgr. studium: dle vyvíjejících se souvislostí a dostupných zdrojů vymezí zadání pro odborné činnosti, koordinují je a nesou konečnou odpovědnost za jejich výsledky, |
mgr. studium: plánují, podporují a řídí s využitím teoretických poznatků oboru získávání dalších odborných znalostí, dovedností a způsobilostí ostatních členů týmu, |
mgr. studium: samostatně řeší etické problémy, |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i širší veřejnosti vlastní odborné názory, |
mgr. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Skupinová prezentace, |
Výstupní projekt, |
Test, |
Seminární práce, |
Individuální prezentace, |
Kombinovaná zkouška, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Skupinová prezentace, |
Seminární práce, |
Průběžné hodnocení, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Individuální prezentace, |
Průběžné hodnocení, |
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
Cvičení (praktické činnosti), |
E-learning, |
Výuka podporovaná multimédii, |
Řešení problémů, |
Analyticko-kritická práce s textem, |
Demonstrace dovedností, |
Skupinová výuka, |
Samostudium, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Prezentace práce studentů, |
Samostudium, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Diskuse, |
Demonstrace dovedností, |
Prezentace práce studentů, |
|
|
|
|