|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPG / VYPA
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPG
/
VYPA
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Výživa a poživatiny A
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Název dlouhý
|
Výživa a poživatiny
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
36 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ne
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ne
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
KPS/VYPA
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět je zaměřený na rozvoj odborných kompetencí z oblasti výživy, stravování a nauky o poživatinách. Student si na úrovni zapamatování, porozumění a aplikace osvojí klíčové pojmy z problematiky, která se vztahuje k teorii výživy člověka a základní technologii výroby vybraných potravin. Součástí předmětu je analýza jednotlivých potravin a jídelníčků dle zásad racionální výživy.
|
Požadavky na studenta
|
> Orientace v odborné literatuře
> Aktivní účast na výuce
> Dosažení dostatečného počtu bodu v didaktickém testu
> Koncept seminární práce pro předmět KPG/VYPB
|
Obsah
|
1. Vymezení základních pojmů: poživatina, výživa, racionální výživa
2. Zásady racionální výživy, pyramida zdravé výživy, funkční potraviny
3. Kontrola potravin, energetická hodnota potravin, aditivní látky
4. Trávicí systém
5. Sacharidy
6. Bílkoviny a aminokyseliny
7. Lipidy
8. Minerální látky, vitamíny
9. Metabolismus živin
10. Obiloviny, luštěniny
11. Ovoce, zelenina, brambory
12. Maso, mléko a mléčné výrobky
13. Evaluace výuky, shrnutí
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Bulková, Věra. Nauka o poživatinách. První část : [text určen pro PSS, VZŠ a LF] / Věra Bulková. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1999, 1999. ISBN 80-7013-293-0.
-
Základní:
Chrpová, Diana. S výživou zdravě po celý rok / Diana Chrpová. Praha : Grada, 2010, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
-
Základní:
Pánek, Jan, 1955-. Základy výživy / Jan Pánek . [et al.]. Praha : Svoboda Servis, 2002, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
-
Doporučená:
Pokorný, Jan, 1928-2011. Základy výživy a výživová politika / Jan Pokorný, Jan Pánek. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1996, 1996. ISBN 80-7080-260-X.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
20
|
Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
|
30
|
Příprava na dílčí test [2-10]
|
8
|
Celkem
|
58
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
Popsat strukturu trávicí soustavy. |
Objasnit fyziologii trávící soustavy. |
Definovat na elementární úrovni makronutrienty a mikronutrienty: bílkoviny, sacharidy, lipidy, minerální látky, vitamíny. |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
Rozpoznat jednotlivé složky trávicí soustavy. |
Zhodnotit úroveň stravovací zvyklosti na základě elementárních znalostí o makronutrientech a mikronutrientech. |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: je otevřený k využití různých postupů při řešení problémů, nahlíží problém z různých stran, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Vymezit základní pojmy z oblasti výživy a nauky o poživatinách. |
Popsat principy racionální výživy. |
Charakterizovat pyramidu zdravé výživy. |
Vysvětlit systém kontroly potravin v rámci EU. |
Podrobně popsat a charakterizovat trávicí soustavu. |
Definovat z pohledu biochemie základní živiny: sacharidy, bílkoviny, lipidy, vitamíny, minerální látky. |
Vysvětlit metabolismus živin. |
Charakterizovat a popsat význam jednotlivých skupin potravin: obilovin, luštěnin, masa, mléka, ovoce a zeleniny. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Znázornit a sestavit pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů. |
Kriticky zhodnotit pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů. |
Posoudit vhodnost jednotlivých potravin z pohledu principu racionální výživy. |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Analyticko-kritická práce s textem, |
Samostudium, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Analyticko-kritická práce s textem, |
Samostudium, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Samostudium, |
Analyticko-kritická práce s textem, |
|
|
|
|