|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPG / VYNV
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPG
/
VYNV
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Výživa a nutriční výchova
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
-
|
Forma zakončení
|
-
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
KPS/VYNV
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět je zaměřený na rozvoj odborných kompetencí z oblasti výživy, stravování a nutriční výchovy. Student si na úrovni zapamatování, porozumění a aplikace osvojí klíčové pojmy z problematiky, která se vztahuje k popisu základních nutrientů, zásadám racionální výživy, současným přístupům v oblasti edukace ve výživě a vlivu výživy na psychiku člověka.
|
Požadavky na studenta
|
Didaktický test.
Plnění dílčích úkolů dle zadání.
|
Obsah
|
1. Racionální výživa - vymezení, pyramida zdravé výživy.
2. Charakteristika jednotlivých nutrientů.
3. Nutriční zvyklosti v současné době.
4. Mýty ve výživě.
5. Význam nutriční výchovy v současné době: vymezení výchovy, determinanty výchovy v oblasti stravovacích zvyklostí.
6. Metody a formy v oblasti nutriční výchovy.
7. Psychologické vývojové aspekty potravního chování: období novorozence a kojence.
8. Psychologické vývojové aspekty potravního chování: období dětského věku.
9. Výchovné zlozvyky v oblasti rozvoje stravovacích zvyklostí dětí.
10. Inkluze a přístup k žákovi s alternativními stravovacími návyky v podmínkách školy.
11. Inkluze a přístup k žákovi se specifickými stravovacími potřebami v podmínkách školy.
12. Prevence vzniku poruch výživy.
13. Shrnutí a evaluace učiva.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Fraňková, Slávka. Jídlo v životě dítěte a adolescenta : teorie, výzkum, praxe. Praha : Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.
-
Základní:
Fraňková, Slávka; Dvořáková-Janů, Věra. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
-
Základní:
Komprda, Tomáš. Základy výživy člověka. Druhé přepracované vydání. 2017. ISBN 978-80-7509-500-8.
-
Doporučená:
Fraňková, Slávka; Pařízková, Jana,; Malichová, Eva. Dítě s nadváhou a jeho problémy. Vydání první. 2015. ISBN 978-80-262-0797-9.
-
Doporučená:
Machová, Jitka; Kubátová, Dagmar. Výchova ke zdraví. 2., aktualizované vydání. 2015. ISBN 978-80-247-5351-5.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
24
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
25
|
Celkem
|
49
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
Charakterizovat základní nutrienty (bílkoviny, sacharidy, lipidy, vitamíny, minerální látky) na úrovni učiva střední školy.
|
Popsat trávicí systém na úrovni učiva střední školy. |
Vyjmenovat základní zásady racionální výživy. |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
Rozlišit vhodné a nevhodné potraviny. |
Sestavit vhodný jídelníček na základě obecných znalostí o racionální výživě. |
Rozložit denní příjem potravy podle obecného doporučení. |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
bc. studium: rozpozná problém, objasní jeho podstatu, rozčlení ho na části, |
bc. studium: efektivně využívá dostupné prostředky komunikace, verbální i neverbální, včetně symbolických a grafických vyjádření informací různého typu, |
bc. studium: efektivně využívá moderní informační technologie, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Vymezit racionální výživu. |
Charakterizovat jednotlivé nutirenty. |
Popsat metody a formy využívané v nutriční výchově. |
Objasnit psychologické vývojové aspekty potravního chování. |
Vysvětlit principy inkluze v oblasti specifických stravovacích zvyklostí u dětí. |
Vyjmenovat a objasnit principy prevence poruch výživy. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Navrhnout jídelníček podle zásad racionální výživy a výchovně psychologických souvislostí. |
Zvolit vhodné metody a formy v nutriční výchově dětí. |
Určit efektivní principy inkluze v oblasti specifických stravovacích zvyklostí u dětí. |
Navrhnout účinné postupy v prevenci poruch výživy. |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Seminární práce, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Seminární práce, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Skupinová výuka, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
|
|
|
|