|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KOS / VTK
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KOS
/
VTK
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Výživa těhotných a kojenců
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Cvičení
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
29 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je podat podrobný rozbor výživy ženy v období těhotenství a kojení a seznámit s pravidly výživy a nutričními potřebami kojenců a batolat. Dále předmět upozorňuje na možné deficity ve výživě a jejich vliv na těhotenské a poporodní patofyziologické změny v organismu.
|
Požadavky na studenta
|
aktivní přístup 80% docházky splnění testu na 80%
|
Obsah
|
Obsah přednášek:
1. Výživa obecně, základní makro a mikronutrienty.
2. Výživová doporučení pro zdravou ženu během těhotenství (potravinová pyramida - "Food
based dietary guidelines).
3. Výživová doporučení v těhotenství a kojení - výživové doporučené dávky -"Pupulation
Reference Intake".
4. Mikronutrientní karence ( FE, kyselina listová, J,vit.D,vápník).- závažnost pro plod a matku
5. Výživové zásady při raných gestózách a GIT obtížích
6. Dietoterapie během těhotenství při onem.- gestační diabetes, preeklampsie,
fenylketomezie,celiakie).
7. Alternativní diety během těhotenství a jejich úskalí.
8. Výživa v období kojení
9. Nutriční potřeby kojenců a batolat
10. Praktické výpočty energetického a nutričního obsahu jídelníčků těhotných žen a plánování
jídelníčků pomocí softwaru NutriDAN.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Štechová, Kateřina. Dítě diabetické matky : komplexní pohled na diabetes a těhotenství. Semily : Geum, 2014. ISBN 978-80-87969-06-9.
-
Doporučená:
Vachek, Jan. Farmakoterapie v těhotenství a při kojení [průvodce pro každodenní praxi]. Praha : Maxdorf, 2013. ISBN 978-80-7345-333-6.
-
Doporučená:
PAŘÍZEK, Antonín et al. Kniha o těhotenství a dítěti 5. vyd.,. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-7492-213-8.
-
Doporučená:
Kushi, Michio; Kushi, Aveline. Makrobiotické těhotenství a péče o novorozeně. 2014. ISBN 978-80-7387-758-3.
-
Doporučená:
Poloková, Andrea. Praktický návod na kojení.. Bratislava: Slovart, 2021. ISBN 978-80-276-0179-0.
-
Doporučená:
Slimáková, Margit. Velmi osobní kniha o zdraví. 2018. ISBN 978-80-265-0753-6.
-
Doporučená:
Viger, Lisa. Živá strava jednoduše a levně. 2015. ISBN 978-80-7370-389-9.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
20
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
40
|
Celkem
|
60
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
student se orientuje v problematice výživy těhotných a kojenců |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
student vyjmenovává zásady zdravého stravování v období laktace |
student rozpoznává nevhodné složky potravy ve stravě kojících žen |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Skupinová prezentace, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Výstupní projekt, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s analýzou videozáznamu, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Výuka podporovaná multimédii, |
Analyticko-kritická práce s textem, |
Projektová výuka, |
|
|
|
|