|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KOS / PVYK
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KOS
/
PVYK
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Poruchy výživy
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
8
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cíle předmětu:
1. Získat teoretický přehled o smyslu výživových doporučení a jejich vlivu na zdraví, o vlivu
výživy na rozvoj chronických neinfekčních chorob. Seznámení se základy klinické výživy,
s možným vlivem výživy na zdravotní stav jednotlivce při chronických onemocněních
2. Získat praktickou představu o léčebné výživě a dovednosti při vyšetřování a hodnocení
výživových zvyklostí a nutričního stavu.
|
Požadavky na studenta
|
Aktivita studentů, seminární práce. K zápočtu docházka na 80%. Zápočtový test: splnění 70%.
|
Obsah
|
Obsah přednášek:
1. Význam výživy, doporučené výživové dávky, základní živiny, vitamíny
2. Poruchy výživy z hlediska příčiny, typu poruchy, stupně malnutrice
3. Klasické energeticko-proteinové malnutrice, marasmus, kwastiorkor
4. Specifické deficience: nedostatek mikronutrientu, endemická struma, xeroftalmie, nutriční
anémie, nutriční osteopenie, beri-beri, nedostatek vit. B2, kurděje
5. Nadměrná výživa, nadváha a obezita
6. Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie, bulrexie a další.
7. Výživové deficity při různých typech alternativního stravování, nutnosti suplementací
8. Výživové deficity při chronických onemocněních, léčebná výživa
Cvičení: 0
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Doporučená:
Zloch, Z. a kol. Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium.
-
Doporučená:
Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Praha, Grada, 2008.
-
Doporučená:
Keller, U., kol. Klinická výživa. Sciente media. Praha, 1993.
-
Doporučená:
Kocourková,J. et al. Mentální anorexie a mentální bulimie v dětství a dospívání. Galén Praha, 1997.
-
Doporučená:
Anděl, M. Výživa nemocných v těžkých stavech.
-
Doporučená:
Kleinwechterová, H., Brázdová, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. IDVPZ Brno, 1992.
-
Doporučená:
Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na dílčí test [2-10]
|
10
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
35
|
Kontaktní výuka
|
8
|
Celkem
|
53
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
student získá přehled o vlivu výživy na zdravotní stav obyvatelstva, naučí se posoudit výživový stav jednotlivce, orientuje se ve výživovém poradenství v rámci klinické výživy při chronických onemocněních. Aplikuje teoretické znalosti v praxi |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Výuka podporovaná multimédii, |
Skupinová konzultace, |
Individuální konzultace, |
Diskuse, |
|
|
|
|