|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KMO / TUR
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KMO
/
TUR
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Základy turismu
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
31 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
15
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
KMO/CR
|
Vyloučené předměty
|
KMO/ATUR a KMO/CR
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Zprostředkovat základní charakteristiky turismu, interpretovat je a ilustrovat je na jednoduchých praktických příkladech. Definovat základní pojmy z oblasti turismu. Identifikovat význam turismu v ekonomice státu a regionu, včetně jeho multiplikačních efektů. Zprostředkovat klasifikaci a strukturu jednotlivých služeb turismu. Charakterizovat historický vývoj cestování a turismu. Popsat a uvést příklady vzájemných vztahů turismu a okolního prostředí (životní prostředí, kultura apod.) Zprostředkovat základní informace o službách turismu a informovat o trendech a subjektech turismu v národním, mezinárodním i globálním kontextu. Naučit získávat aktuální informace o odvětví turismu a pracovat s nimi.
|
Požadavky na studenta
|
Zápočet je studentovi udělován za plnění bodovaných aktivit, které jsou zadávány na přednáškách a vztahují se k obsahu přednášené látky a aktuální situaci v řešené oblasti. Aktivity jsou bodovány. Podmínkou pro získání zápočtu je získání alespoň 70% bodů, které mohou být za semestr celkově získány. Na úvodní přednášce k předmětu je studentům zprostředkován systém bodového hodnocení pro daný semestr.
Řádný termín pro odevzdání poslední aktivity v prezenčním studiu je poslední den výuky v semestru. Termíny pro jednotlivé aktivity jsou (i pro kombinované studium) specifikovány v e-learningu.
Zkouška probíhá písemnou formou, pro absolvování je nutné dosáhnout alespoň 70% úspěšnosti. Test obsahuje 15 otázek, 10
uzavřených s možnostmi výběru variant A-E, kde pouze jedna varianta je správná (každá správná odpověď = 1 b.), a 5 otevřených
(za každou otázku max. 2 body - hodnocené po půlbodech). Student má pro vyplnění testu k dispozici 30 minut čistého času.
|
Obsah
|
Témata ke studiu:
Vymezení turismu - základní pojmy a předpoklady
Turismus a jeho vývoj
Typologie turismu a specifické služby
Vnější faktory ovlivňující trh turismu
Základní principy v marketingu turismu
Mezinárodní turismus - mezinárodní prostředí a globalizace
Globální, mezinárodní a národní společnosti ve službách turismu
Základní vztahy v turismu: ekonomické, environmentální a sociokulturní. Multiplikační efekt a satelitní účet CR.
Destinace turismu - typologie, základní vztahy, vazby a zájmové skupiny
Služby v turismu I - specifika, ubytovací a stravovací služby
Služby v turismu II - dopravní, informační, průvodcovské a animační
Služby v turismu III - CK/CA, MICE, zdravotní, lázeňské/wellness, směnárenské, pojišťovací, pasové/vízové/celní
Podklady pro jednotlivé tematické okruhy jsou v průběhu semestru k dispozici na Coursewaru, případně v E-learningové platformě určené vyučujícím.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
Studentům je k dispozici kurz v Moodle se všemi potřebnými informacemi a podklady.
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Ryglová, Kateřina; Burian, Michal,; Vajčnerová, Ida. Cestovní ruch - podnikatelské principy a příležitosti v praxi. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-4039-3.
-
Základní:
Goeldner, Charles R.; Ritchie, J. R. Brent. Cestovní ruch : principy, příklady, trendy. Brno : BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0298-2.
-
Základní:
Hesková, Marie. Cestovní ruch : pro vyšší odborné školy a vysoké školy. 2., upr. vyd. Praha : Fortuna, 2011. ISBN 978-80-7373-107-6.
-
Základní:
Lohmann, Gui; Panosso Netto, Alexandre. Tourism theory : concepts, models and systems. 2017. ISBN 978-1-78064-715-9.
-
Rozšiřující:
Palatková, Monika. Mezinárodní turismus : analýza pozice turismu ve světové ekonomice, změny mezinárodního turismu v důsledku globálních změn, evropská integrace a mezinárodní turismus. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha : Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4862-7.
-
Rozšiřující:
Orieška, Ján. Služby v cestovním ruchu. 1. vyd. Praha : Idea servis, 2011. ISBN 978-80-85970-68-5.
-
Rozšiřující:
Zelenka, Josef; Pásková, Martina. Výkladový slovník cestovního ruchu. Kompletně přeprac. a dopl. 2. vyd. Praha : Linde Praha, 2012. ISBN 978-80-7201-880-2.
-
Doporučená:
Palatková, Monika; Zichová, Jitka. Ekonomika turismu : turismus České republiky. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha : Grada, 2014. ISBN 978-80-247-3643-3.
-
Doporučená:
Barrows, Clayton W.; Powers, Thomas F. Introduction to management in the hospitality industry. 9th ed. Hoboken : John Wiley & Sons, 2009. ISBN 978-0-471-78277-3.
-
Doporučená:
Goeldner, Charles R.; Ritchie, J. R. Brent. Tourism principles, practices, philosophies. 11th ed. Hoboken : John Wiley & Sons, 2009. ISBN 978-0-470-38213-4.
-
Doporučená:
Tittelbachová, Šárka. Turismus a veřejná správa : průniky, dysfunkce, problémy, šance : státní politika turismu České republiky : systémový přístup k řešení problémů. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3842-0.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
26
|
Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
|
20
|
Příprava na dílčí test [2-10]
|
7
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
25
|
Celkem
|
78
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
charakterizovat základní historický vývoj v ČR i ve světě |
popsat základní makroekonomické veličiny |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
prakticky aplikovat citační normu APA dle standardů na Fakultě ekonomické ZČU |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
bc. studium: je otevřený k využití různých postupů při řešení problémů, nahlíží problém z různých stran, |
bc. studium: efektivně využívá moderní informační technologie, |
bc. studium: efektivně využívá různé strategie učení k získání a zpracování poznatků a informací, hledá a rozvíjí účinné postupy ve svém učení, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
definovat základní pojmy z oblasti cestovního ruchu |
pochopit a zprostředkovat základní charakteristiky cestovního ruchu a jeho služeb |
popsat vliv cestovního ruchu na ekonomiku státu a regionů a uvádět příklady |
vysvětlit vztahy teoreticky získaných znalostí a praxe s využitím konkrétních příkladů |
identifikovat zásadní aktéry v cestovním ruchu |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
analyzovat dostupné zdroje informací jako doplnění teoretických znalostí |
aplikovat získané znalosti na dílčích úkolech v rámci samostatné práce |
diskutovat konkrétní praktické případy, analyzovat texty |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Portfolio, |
Písemná zkouška, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Portfolio, |
Průběžné hodnocení, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Portfolio, |
Průběžné hodnocení, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
E-learning, |
Výuka podporovaná multimédii, |
Analyticko-kritická práce s textem, |
Samostudium, |
Samostatná práce studentů, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Individuální konzultace, |
Diskuse, |
Prezentace práce studentů, |
Analyticko-kritická práce s textem, |
Samostudium, |
Samostatná práce studentů, |
Seminární výuka (diskusní metody), |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Diskuse, |
Seminární výuka (diskusní metody), |
Prezentace práce studentů, |
|
|
|
|