|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KMO / HMM
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KMO
/
HMM
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Hospitality marketing management
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
1
[HOD/TYD]
Seminář
1
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
15 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
KMO/AHMM
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Seznámit studenty s mechanismy a principy řízení ubytovacích a stravovacích zařízení, praktickými poznatky z organizace a řízení hotelového a stravovacího provozu. Rozšířit znalosti v oblasti specifického postavením cestovního ruchu a pohostinství na trhu.
|
Požadavky na studenta
|
Zápočet je studentovi udělován za plnění bodovaných aktivit, které jsou zadávány na cvičení a vztahují se k obsahu přednášené látky a aktuální situaci v řešené oblasti. Aktivity mohou být ústní či písemné, včetně prezentace výstupů. Aktivity jsou bodovány. Podmínkou pro získání zápočtu je získání alespoň 70 % bodů, které mohou být za semestr celkově získány. Na úvodním cvičení předmětu je studentům zprostředkován systém bodového hodnocení pro daný semestr.
Řádný termín pro odevzdání poslední aktivity je poslední den výuky v semestru. V případě nedostatečného bodového zisku budou studentovi zadány opravné aktivity. Je možná právě jedna oprava, termín odevzdání opravných aktivit je konec třetího týdne zkouškového období daného semestru.
Zkouška je kombinovaná.
|
Obsah
|
Hospitality - charakteristika, kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení.
Provozní úseky v hotelu, organizace práce, struktura.
Výrobní úsek a jeho specifika.
Odbytový úsek a jeho specifika.
Ostatní úseky hotelového provozu, specifika nočního provozu hotelu.
Personální management, vzdělávání a trénink zaměstnanců.
Ekonomika ubytovacích a restauračních (odbytových) středisek.
Informační systémy v řízení hotelu.
Péče o hosta , doplňkové služby, získávání hosta.
Nové trendy a technologie v hospitality managementu.
Program cvičení předmětu:
Práce s hotelovým informačním systémem - především moduly recepce, rezervace, pokladna a správa bloků a alotmentů atd. Exkurze do vybraného zařízení.
Řešení vybrané případové studie z oblasti řízení hotelového nebo lázeňského provozu - seznámení se se studií, analýza situace (včetně trendů na trhu), návrhy řešení situace, diskuze nad návrhy řešení.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
Doc. Ing. Petr Janeček, Ph.D. (100%),
-
Přednášející:
Doc. Ing. Petr Janeček, Ph.D. (100%),
Ing. Lukáš Pichlík, MBA (100%),
-
Vede seminář:
Doc. Ing. Petr Janeček, Ph.D. (100%),
Ing. Lukáš Pichlík, MBA (100%),
|
Literatura
|
-
Základní:
Siu, Ricardo C. S. (2020). Economic principles for the hospitality industry. , First edition.
-
Základní:
Kostková, Miroslava. (2010). Management hotelového provozu : distanční studijní opora. Karviná : Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, Vyd. 1.
-
Základní:
Pantelidis, Ioannis S. (2017). The Routledge handbook of hospitality management. , First issued in paperback.
-
Rozšiřující:
Clarke, Alan; Chen, Wei. (2007). International hospitality management : concepts and cases. Oxford : Butterworth Heinemann.
-
Rozšiřující:
Jakubíková, Dagmar. (2012). Marketing v cestovním ruchu : jak uspět v domácí i světové konkurenci. Praha : Grada, 2., aktualiz. a rozš. vyd.
-
Rozšiřující:
Hall, C. Michael; Gössling, Stefan. (2017). Sustainable culinary systems : local foods, innovation, tourism and hospitality. , First issued in paperback.
-
Doporučená:
Jauhari, Vinnie. (2017). Hospitality marketing and consumer behavior : creating memorable experiences.
-
Doporučená:
Uysal, Muzaffer; Schwartz, Zvi; Sirakaya-Turk, Ercan. (2016). Management science in hospitality and tourism : theory, practice, and applications.
-
Doporučená:
Riley, Michael. (2019). Managing people in the hospitality industry.
-
Doporučená:
Beránek, Jaromír; Kotek, Pavel. (2003). Řízení hotelového provozu. Praha : Grada.
-
Doporučená:
Koc, Erdogan. (2017). Service failures and recovery in tourism and hospitality : a practical manual.
-
Doporučená:
Salač, Gustav. (2001). Stolničení. Praha : Fortuna, Vyd. 2. - dotisk.
-
Doporučená:
Evans, Nigel. (2020). Strategic management for tourism, hospitality and events. , Third edition.
-
Doporučená:
Smit, Bert; Melissen, Frans. (2018). Sustainable customer experience design : co-creating experiences in events, tourism and hospitality.
-
Doporučená:
Hán, Jan; Beránek, Martina,; Belešová, Stanislava; Mrkos, Dan,; Studnička, Petr,; Sochůrková, Martina. (2016). Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý, Ubytovací služby. , Vydání první.
-
Doporučená:
Burešová, Pavla. (2014). Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek první, Gastronomické služby. Praha : Wolters Kluwer, Vyd. 1.
-
Doporučená:
Tesone, D. V. (2011). Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Praha : Wolters Kluwer Česká republika, Vyd. 1.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
30
|
Příprava prezentace (referátu) [3-8]
|
3
|
Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
|
15
|
E-learning [dáno e-learningovým kurzem]
|
10
|
Kontaktní výuka
|
20
|
Celkem
|
78
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
charakterizovat základní aspekty podnikové ekonomiky, managementu, personálního managementu a komunikace |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
pracovat v týmu |
prezentovat svoji práci |
naplánovat event |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
bc. studium: je otevřený k využití různých postupů při řešení problémů, nahlíží problém z různých stran, |
bc. studium: efektivně využívá moderní informační technologie, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
formulovat a popsat specifika managementu stravovacích a ubytovacích zařízení |
orientovat se ve specifickém názvosloví těchto oborů |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
aplikovat zásady managementu do specifického prostředí těchto služeb |
řídit malý pracovní tým |
plánovat základní pracovní činnosti v odvětví hospitality |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
bc. studium: dle rámcového zadání a přidělených zdrojů koordinují činnost týmu, nesou odpovědnost za jeho výsledky, |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
Individuální prezentace, |
Seminární práce, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Individuální prezentace, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Kombinovaná zkouška, |
Seminární práce, |
Individuální prezentace, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Výuka podporovaná multimédii, |
Individuální konzultace, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Exkurze, soustředění, výuka v terénu, |
E-learning, |
Samostudium, |
Samostatná práce studentů, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s demonstrací, |
Seminární výuka (diskusní metody), |
Exkurze, soustředění, výuka v terénu, |
E-learning, |
Demonstrace dovedností, |
Samostatná práce studentů, |
Prezentace práce studentů, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Seminární výuka (diskusní metody), |
Samostatná práce studentů, |
Prezentace práce studentů, |
Diskuse, |
|
|
|
|