Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem předmětu je praktické seznámení studentů s hudebně výchovným procesem na středních školách (gymnáziích), případně na základních uměleckých školách. Formou náslechů - hospitací v hodinách hudební výchovy se studenti učí pozorovat vyučovací proces, didakticky jej analyzovat a diskutovat s vyučujícím i vedoucím didaktikem o průběhu a výsledcích shlédnuté výuky.
|
Požadavky na studenta
|
Povinná účast na činnostech a vedení písemných záznamů (pedagogický deník, didaktická analýza učiva).
|
Obsah
|
Student hospituje v 5 vyučovacích hodinách svého aprobačního předmětu na 2. stupni školy nebo gymnáziu (SOŠ), případně ZUŠ, aplikuje poznatky a dovednosti získané v předmětech profesní praktika a pedagogika a psychologie k praxi. Každé hospitované hodině náleží její rozbor za účasti učitele předmětu a vedoucího didaktika.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
5
|
Vypracování seminární práce v magisterském studijním programu [5-100]
|
40
|
Celkem
|
45
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
znalost základních vyučovacích metod a strategií hudebně výchovného vyučování |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
student/ka po absolvování předmětu: - dovede formulovat výchovně vzdělávací cíl výukové jednotky Hv; - provádí didaktickou analýzu učiva ve shlédnuté výukové jednotce Hv ; - všímá si metod a výukových strategií, vedoucích k aktivizaci a tvořivosti žáků; - didakticky poučeně diskutuje o shlédnutých vyučovacích postupech a učivu ve vztahu k žákům dané třídy |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Seminární práce, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Studijní praxe, |
|